За останній тиждень спеціалісти Держпродспоживслужби Івано-Франківщини здійснили 1019 моніторингових відвідувань підконтрольних об’єктів
Епідемічна ситуація щодо захворюваності на COVID-19 в країні та області залишається надзвичайно напруженою, а кількість нових хворих постійно зростає. Прикарпаття другий тиждень поспіль живе в умовах «червоного» та «помаранчевого» рівнів епідемічної небезпеки.
Згідно останнього рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол № 28 від 03.09.2020 р.), з 07 вересня 2020 р. епідемічна карта Прикарпаття виглядає так:
- «червона» зона: міста Івано-Франківськ, Калуш та Коломия, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області;
- «помаранчева» зона: міста Болехів, Бурштин та Яремче, Богородчанський, Верховинський, Галицький, Городенківський, Долинський, Калуський, Коломийський, Надвірнянський, Рогатинський, Рожнятівський, Снятинський та Тлумацький райони Івано-Франківської області,
В межах «червоного» та «помаранчевого» рівнів епідемічної небезпеки встановлені значні протиепідемічні обмеження, що визначені постановою КМУ від 22.07.2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами).
В цих непростих умовах Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківський області продовжує здійснювати контроль за дотриманням умов карантину та виконанням протиепідемічних обмежувальних заходів спільно з підрозділами Національної поліції.
Так, за період з 02.09. по 08.09.2020 р. всього здійснено 1019 моніторингових відвідувань, в тому числі:
- закладів громадського харчування - 402, виявлено 95 порушень (24%);
- закладів дошкільної освіти - 65, порушень не виявлено;
- закладів загальної середньої освіти - 54, виявлено 6 порушень (11%);
- об’єктів торгівлі продовольчими товарами - 282, виявлено 56 порушень (20%);
- об’єктів торгівлі непродовольчими товарами - 115, виявлено 22 порушення (19%);
- агропродовольчих ринків - 61, виявлено 18 порушень (30%);
- перукарень, салонів краси - 40, виявлено 3 порушення (8%).
В період 05-06.09.2020 р. (минулі вихідні дні) Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області були проведені моніторингові відвідування закладів громадського харчування, де могли проводитись масові заходи.
Всього обстежено 280 закладів громадського харчування (за участю представників органів виконавчої та місцевої влади – 45 (16%)),
- виявлено 69 порушень;
- складено 65 протоколів: в «червоній» епідемічній зоні – 24, в «помаранчевій» – 41; в тому числі спеціалістами Держпродспоживслужби – 62 протоколи, органами Національної поліції – 3;
- зафіксовано проведення 35 масових заходів (весіллів, днів народжень), в тому числі в «червоній» епідемічній зоні – 10 (Косівський, Тисменицький райони, місто Івано-Франківськ), в «помаранчевій» – 25 (найбільше – в Рогатинському, Богородчанському та Верховинському районах).
Щоденний (в т.ч. під час вихідних днів) моніторинг підконтрольних об’єктів буде тривати постійно до закінчення карантину.
Черговий раз закликаємо суб’єктів господарювання, жителів та гостей Прикарпаття: дотримуйтесь карантинних вимог та протиепідемічних норм.
Безперечно – всі певною мірою втомилися від щоденних правил, невтішної статистики та очікування погіршення ситуації.
Однак сьогодні усі країни змушені пристосовуватися до нової реальності, і Україна – не виняток.
Тому для кожного з нас дотримання правил адаптивного карантину – в т. ч. носіння масок у громадських місцях, миття й дезінфекція рук, дотримання дистанції та уникнення масових скупчень – це вже базова щоденна потреба, частина життя.
Нагадуємо: отримати консультацію або повідомити про порушення протиепідемічних правил можна за тел. 0342-51-13-89, 52-83-98 (в Головному управлінні), або в районних, міських управліннях, відділах (адреси та контактні телефони - за посиланням).