Уряд продовжив адаптивний карантин до 31 грудня та змінив вимоги щодо дозволеної кількості учасників масових заходів
На сайті Кабінету Міністрів України опублікували постанову від 13.10.2020 р. № 956 про внесення змін до критеріїв карантину та його продовження до 31 грудня 2020 року.
Зміни до постанови КМУ від 22.07. 2020 р. № 641 “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, головним чином стосуються правил та дозволеної кількості учасників масових зібрань. Адже, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, саме масові заходи є одним з головних чинників розповсюдження коронавірусної хвороби.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги зацікавлених осіб основні вимоги та заборони, які діють на адміністративних територіях, залежно від рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
На території регіону, в якому установлено “зелений” рівень епідемічної небезпеки, забороняється:
1) проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більш як 50 осіб (у разі проведення заходів з кількістю учасників до 50 осіб організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра), а також діяльність кінотеатрів та закладів культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50 відсотків місць у кожному окремому кінозалі або залі;
2) здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезень пасажирів в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння;
3) проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування із організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо);
4) відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більше ніж 50 відсотків здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;
5) робота після 22-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос..
На території регіону, в якому установлено “жовтий” рівень епідемічної небезпеки, додатково забороняється:
1) відвідування сторонніми особами установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають громадяни похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю;
2) діяльність хостелів;
3) проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більш як 30 осіб (у разі проведення заходів з кількістю учасників до 30 осіб організатор забезпечує між учасниками фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра).
На території регіону, в якому установлено “помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки, додатково забороняється:
1) проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більш як 20 осіб (у разі проведення заходів з кількістю учасників до 20 осіб організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра);”.
2) діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;
3) відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більш як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;
4) проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації (окрім визначених випадків)
5) діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, крім спортивних залів, фітнес-центрів, які здійснюють приймання відвідувачів не більше однієї особи на 10 кв. метрів приміщення;
6) приймання дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.
7) оздоровлення та відпочинок дітей за межами зазначеної території;
8) відвідування пунктів (місць) тимчасового тримання осіб, пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, та пунктів тимчасового розміщення біженців, крім осіб, які надають правову допомогу особам, які перебувають в таких пунктах;
9) приймання відвідувачів закладами торговельного (у тому числі в магазинах, що розташовані у торговельно-розважальних центрах) і побутового обслуговування населення, крім випадків забезпечення перебування у приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів торговельної площі;
10) діяльність з надання послуг громадського харчування, крім випадків приймання відвідувачів із забезпеченням наповненості не більш як на 50 відсотків посадкових місць у приміщенні закладу.
На території регіону, в якому установлено “червоний” рівень епідемічної небезпеки, додатково забороняється:
1) регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському сполученні, крім перевезення:
легковими автомобілями, кількість пасажирів, включаючи водія, в яких не більше п’яти осіб без урахування осіб віком до 14 років;
службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які поінформовано не менше ніж за два дні органи Національної поліції;
1.1) посадка пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення;
2) відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім учнів (вихованців) спеціальних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів;
3) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері культури, крім відвідувачів “автоконцертів”;
4) приймання відвідувачів у кінотеатрах (крім “автокінотеатрів”);
5) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);
6) приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;
7) приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;
8) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:
- торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом;
- провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку;
- торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень;
9) відвідування отримувачами соціальних або реабілітаційних послуг установ і закладів, що надають соціальні або реабілітаційні послуги сім’ям, особам, що перебувають у складних життєвих обставинах (тимчасове, денне перебування), крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово), центрів обліку бездомних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, соціального патрулювання.
Держпродспоживслужбі доручено посилити державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів закладами дошкільної освіти, закладами громадського харчування, фізичної культури та спорту, ринками, закладами, що надають послуги з розміщення, об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.
За консультаціями, роз’ясненнями, або ж для повідомлення про порушення протиепідемічних правил (на ринку, в магазині, аптеці, ресторані чи деінде) – звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в області за тел. 0342-51-13-89, 52-83-98, чи до районних, міських управлінь, відділів (адреси та контактні телефони - за посиланням).
Закликаємо суб’єктів господарювання та громадян до прояву свідомості та самодисципліни: дотримуйтесь встановлених протиепідемічних правил та норм!
Не ризикуйте своїм здоров’ям, чи здоров’ям ваших близьких.