Щодо недопущення поширення інфекції SARS-CoV-2 від людей до тварин
Відповідно листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (ОІЕ), враховуючи значне поширення інфекції SARS-CoV-2 серед людей, існує можливість зараження деяких тварин при тісному контакті з інфікованими людьми.
У собак, котячих (домашні коти, тигр), норок та тхорів після тісного контакту з інфікованими людьми (або людьми, які підозрюються на зараження SARS-CoV-2) було лабораторно підтверджено наявність SARS-CoV-2.
Відповідно до інформації Посольства Королівства Данія в Україні, у зв’язку із виявленням інфекції SARS-CoV-2 на норкових фермах, уряд Данії прийняв рішення про забиття норок на всіх норкових фермах по всій території Данії. При цьому розведення норок буде заборонено і в 2021 році. При проведенні вказаних заходів буде знищено близько 17 млн норок.
Природна інфекція SARS-CoV-2 серед сільськогосподарської норки, крім Данії, на сьогодні зареєстрована в Нідерландах, Італії, Іспанії, Швеції та Сполучених Штатах Америки (США). Інфекція може супроводжуватися симптомами (клінічні ознаки та підвищена смертність) або протікати безсимптомно. Передача збудника SARS-CoV-2 тваринам від людей вважається основним джерелом інфекції. При цьому доведено можливість передачі збудника SARS-CoV-2 від норок до людини. Результати епідеміологічних досліджень підтвердили випадки передачі інфекції від норки до людини в Нідерландах і Данії.
Починаючи з червня 2020 року в Данії було виявлено 214 випадків захворювання людей на COVID-19 варіантами коронавірусу SARS-CoV-2, пов’язаними з вирощуванням норок в промислових масштабах. Серед цих 214 зареєстрованих випадків – 12 випадків з унікальним варіантом коронавірусу SARS-CoV-2.
Відповідно з опублікованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин (ОІЕ) результатами оцінки ризику передачі коронавірусу SARS-CoV-2 встановлено три ступені ризику:
- високий – передача збудника від людини до тварини;
- помірний – передача від тварин до людини;
- дуже високий – передача між тваринами.
Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (ОІЕ) під час поводження та догляду за усіма тваринами необхідно дотримуватися основних гігієнічних вимог, а саме: миття рук перед та після перебування біля тварин, після їх годівлі, а також уникнення потрапляння слини тварин на людину.
Люди з підозрою або у яких підтвердили зараження SARS-CoV-2 не допускаються до прямого контакту з тваринами, включаючи сільськогосподарських тварин, тварин зоопарку, інших тварин у неволі та дикій природі і зокрема з видами, у яких встановлено сприйнятливість до зараження SARS-CoV-2.
Враховуючи вказане, просимо суб’єктів господарювання різних форм власності взяти до уваги необхідність вжити заходів щодо посилення біобезпеки в господарствах з утримання хутрових звірів, особливо норок. Забезпечити аналіз динаміки поширення захворювання на COVID-19 працівників ферм з утримання хутрових тварин та динаміки збільшення загибелі в господарствах хутрових звірів, в першу чергу норок.
У разі позитивної динаміки захворювання серед людей і тварин інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.