Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

На Прикарпатті новий випадок отруєння грибами!

Новина
06.11.2020

В селі Верхня Липиця Рогатинського району зареєстровано випадок отруєння грибами з 5 потерпілими, з яких двоє дітей. Всі потерпілі знаходяться на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах. Отруєння виникло внаслідок споживання пластинчастих грибів, які потерпілий назбирав у лісі, помилково вважаючи, що це печериці.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в чергове наголошує краянам на основних правилах профілактики отруєнь грибами:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Особливо слід уникати стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте гриби тільки ті, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • He збирайте гриби, навіть умовно їстівні, у міських парках, скверах, дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно- та радіаційно-небезпечних зонах. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для їжі.
  • Не збирайте гриби з потовщенням біля основи ніжки - "бульбою", оточеною оболонкою.
  • Не збирайте ушкоджені гриби, зів'ялі, червиві або ослизлі, а також частинки грибів.
  • He збирайте пластинчасті гриби, бо отруйні гриби маскуються під них.
  • He збирайте "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темнішають.
  • He куштуйте сирі гриби на смак.
  • Прийшовши з лісу, вдома перевірте всі гриби, особливо ті, які збирали діти. Сумнівні викиньте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, теж викиньте.
  • Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • Обробляючи гриби, відваріть їх тричі у воді по 30 хв, після кожного відварювання відвар злийте. Лише тоді гриби можна смажити або варити.
  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунка.
  • У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок, хворих з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
  • Чимало грибів (зеленушка, синяк-дубовик тощо) містять отруйні речовини, які не розчиняються у шлунку. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.
  • Не займайтеся самолікуванням! При перших ознаках отруєння, таких як біль в животі, нудота, блювання, пронос, галюцинації негайно викличте карету швидкої допомоги.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше