Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інформація про результати санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху харчового отруєння в їдальні заводу Леоні

Новина
07.10.2020

22 вересня 2020 року в ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», що знаходиться в м. Коломия, вул. І.Шарлая, 55 Коломийського району Івано-Франківської області, виникло групове харчове отруєння, в результаті якого потерпіло 194 особи (працівники заводу), з них 54 знаходились на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах області.

Харчування працівників заводу здійснює ТОВ «Фабрика їжі».

При перших зверненнях хворих до лікувальних закладів керівництво ТОВ «Фабрика їжі» звернулося до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області щодо проведення санітарно-епідеміологічного розслідування для встановлення причин захворювання.

Їдальня ТОВ «Фабрика їжі» розміщена на території заводу ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» і харчує працівників заводу у три зміни, яким напередодні пропонується 3 види меню.

Спеціалістами Коломийського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено санітарно-епідеміологічне обстеження їдальні підприємства, за результатами якого проведений позаплановий захід державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. При проведені даних заходів здійснено відбір води, харчових продуктів, сировини, з яких готувалися страви. Відібрано змиви з обладнання, інвентаря, посуду, виробничих столів, одягу та рук працівників харчоблоку.

Проведено позапланові заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів у виробників та постачальників харчових продуктів: 

- виробника ковбасок «Купати свинні» ТОВ «Іко-ІФ»; порушень не виявлено;

- постачальника продукту молоковмісного сирного плавленого ПП Мостовий А.М.;   виявлено порушення,  не впроваджено систему НАССР.

- постачальника курячого супового набору ТзОВ «ЕКОВЕСТ ФУДС»; порушень не виявлено.

В результаті проведених заходів та лабораторних досліджень виявлено перевищення вмісту КМАФАнМ в курячому суповому наборі, в змивах з об’єктів навколишнього середовища виявлено БГКП та незначні порушення в їдальні: не заповнений журнал бракеражу сирої продукції, відсутня фіксація часу і дати прибирання у письмовому вигляді, частково стерто маркування на окремих виробничих столах. Дані невідповідності не є визначальними і не могли викликати захворювання людей.

За наслідками перевірки спеціалістами Держпродспоживслужби:

- тимчасово призупинено роботу їдальні ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ»  ТОВ «Фабрика їжі»;

- видано приписи ТОВ «Фабрика їжі» на усунення виявлених невідповідностей;

- видано припис ПП Мостовому А.М. щодо необхідності запровадження системи НАССР.;

- вилучено залишки харчових продуктів: філе курячого 62 кг, риби мороженої (хека)  2 кг;

- тимчасово відсторонено від роботи 3 працівників.

Медичними  працівниками проведені заходи по ідентифікації збудника (S enteritidis), який викликав захворювання серед працівників ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» та працівників харчоблоку. Виявлено 25 підтверджених випадків сальмонельозу у захворілих та 3 працівників харчоблоку.

За результатами розслідування встановлено, що ймовірною причиною спалаху могло стати вживання забрудненого харчового продукту S enteritidis (сальмонела), внаслідок безсимптомного бактеріоносійства.

6 жовтня 2020 року спеціалістами Коломийського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено позаплановий захід державного контролю в  ТОВ «Фабрика їжі» з метою перевірки виконання припису та усунення виявлених невідповідностей. Проведено повторні лабораторні дослідження змивів з об’єктів навколишнього середовища (обладнання, інвентар, посуд, виробничі столи та ін.). 

Перевіркою встановлено усунення всіх невідповідностей,  що є підставою для відновлення роботи їдальні ТОВ «Фабрика їжі».

 

Довідково.

Бактеріоносійство (застаріле - бацилоносійство) – перебування в організмі людини  або тварини і виділення з нього збудників заразних захворювань без наявності видимих проявів хвороби.

Людина буває носієм збудників черевного тифу, паратифів, сальмонельозу, ешерихіозу, дифтерії, носієм стрептококів, стафілококів тощо.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше