Про дотримання протиепідемічних вимог в закладах фізичної культури та спорту
На Прикарпатті відновлять роботу спортивні клуби та фітнес-зали. Таке рішення прийняли 17 червня 2020 року на позачерговому засіданні Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
Однак, дані заклади працюватимуть лише за умови суворого дотримання всіх протиепідемічних заходів.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає до уваги керівників, персоналу та відвідувачів вище загаданих закладів наступні рекомендації щодо організації роботи з метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції (COVID-19).
- Перед відкриттям закладу фізичної культури та спорту обов’язковим є проведення генерального прибирання приміщень із застосуванням дезінфікуючих засобів по режиму дезінфекції по ентеровірусній інфекції; очищення, дезінфекція та проведення оцінки ефективності роботи вентиляційної системи.
- Перед початком робочої зміни необхідно організувати щоденний «вхідний фільтр», який передбачає:
- проведення безконтактного контролю температури тіла працівників і обов'язковим відстороненням від роботи осіб з підвищеною температурою тіла більше 37,2 0С і (або) з ознаками респіраторних інфекцій (підвищена температура, кашель, нежить);
- уточнення стану здоров'я працівників і осіб, які проживають разом з ним, інформації про можливі контакти з хворими особами або особами, що повернулися з іншої країни (опитування, анкетування і ін.).
- Усім відвідувачам проводиться температурний скринінг при вході до закладу.
- Особам, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань, - відвідування заборонено.
- Працівники закладу і відвідувачі мають дотримуватись «соціального» дистанціювання в 1,5 метри, в т.ч. за допомогою нанесення спеціальної розмітки.
- Дозволяється одночасне перебування клієнтів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали для індивідуальних занять та однієї особи на 5 квадратних метрів площі зали для групових/командних занять (не більше 10 осіб у групі).
Проведення групових/командних занять проводиться виключно за попереднім записом.
- На вході до закладу організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
- В зонах проведення занять розміщуються додаткові антисептики в невеликій тарі, паперові рушники, а також контейнери (урни) для їх утилізації та нагадування для клієнтів щодо необхідності дотримання гігієни, дезінфекції рук та спортивного інвентарю після використання. Заходи індивідуальної профілактики та протиепідемічні заходи, шо впроваджені в закладі доцільно періодично транслювати на екранах/оголошувати в місцях проведення занять.
- На період карантину забороняється:
- використання багаторазових (тканинних) рушників (окрім персональних рушників відвідувачів);
- розміщення в доступі клієнтів рекламних брошур, журналів та інші поліграфічних матеріалів;
- функціонування спа-зон та надання послуг масажу;
- функціонування фітнес-барів та кулерів з водою. Дозволяється робота вендигових машин;
- функціонування дитячих кімнат;
- одночасне використання багатофункціональних тренажерів кількома відвідувачами;
- проведення групових занять для понад 10 осіб та інших групових занять, що передбачають безпосередній фізичний контакт;
- проведення групових занять для дітей віком до 12 років, крім вихованців дитячо-юнацьких шкіл;
- видача багаторазових рушників клієнтам.
- Функціонування басейнів дозволено:
- для індивідуального відвідування;
- для вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл;
- за умови одночасного перебування на одній доріжці не більше 4 осіб для індивідуальних занять та не більше 6 осіб для спортивно-тренувальних груп у 50 метрових басейнах;
- за умови одночасного перебування на одній доріжці не більше 2 осіб для індивідуальних занять та не більше 3 осіб для спортивно-тренувальних груп у 25 метрових басейнах;
- посилити виробничий контроль в басейнах за якістю води, ефективністю водопідготовки і обеззаражування води відповідно до вимог санітарних правил.
- Необхідно обмежити одночасне використання роздягалень та душових кабін на рівні не більше 50%, не відкриваючи для використання клієнтами кожну другу шафу для роздягання/душову кабіну та нанести відповідні позначки.
12.Кількість клієнтів, що одночасно перебувають у закладі, повинна враховувати та не допускати потенційне скупчення в зонах роздягалень, санітарних та адміністративних зонах.
- Тренажери для кардіо-занять, що передбачають тривалий цикл використання одним клієнтом, повинні бути розміщені з інтервалом не менше 2,5 метри один від одного.
- Працівники закладів повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор.
15.Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
16.Адміністрація закладу повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за дотриманням цих правил.
- Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
- працівників п'ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
- навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та контроль над дотриманням цих правил;
- постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
- інформування щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні телефонних записів та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
- дезінфекцію контактних поверхонь не рідше, ніж кожні 2 години та відразу після закінчення занять;
- вологе прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих (в кінці зміни) засобів не рідше, ніж кожні 2 години та після закінчення робочого дня/зміни;
- провітрювання/кондиціонування приміщень протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та кожні дві години протягом дня;
- централізований збір використаних 3ІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
- Працівники повинні:
- регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 2 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
- утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
- дотримуватись респіраторної гігієни та етикету кашлю.
- самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.